Vuoden 2019 4UNI huipentui perjantaina 15.11. näyttävässä 4UNI Showcasessa. Tulevaisuuden tekijät ovat ratkaisseet todellisia yhteiskunnan haasteita seitsemän viikon ajan, syyskuusta marraskuuhun. Viisi monitieteistä 4UNI-tiimiä ovat kehittäneet konkreettisia ratkaisuja haasteille ‘kaikki muovi kiertää’ sekä ‘yhteisöllinen asuminen’. 4UNI Showcasessa kuulimme finalistitiimien pitchaukset ja tuomariston esittämät tiukat kysymykset. Vuoden 2019 4UNI-voittajaksi valikoitui tiukan arvioinnin jälkeen ROMU.

Romu on älykäs muovinkeräysastia julkisiin tiloihin. Tiimin ideana on mahdollistaa muovin kierrätys julkisissa tiloissa ja osallistaa julkisten tilojen tarjoajia kierrätyskilpailuun. Romu tallentaa jatkuvaa dataa käyttäjistä ja näin ollen julkisen tilan tarjoajat pystyvät kehittämään toimintaansa kestävämmäksi kierrättämällä paremmin. Romu on suunnitellut pilottia esimerkiksi kauppakeskus Redin kanssa ensi keväälle. Tiimin jäsenet ovat monitieteinen kolmikko: Varpu Savolainen, Marie Hedström ja Esther Bronner. Savolaisella, Hedströmillä ja Bronnerilla on akateemista osaamista ympäristö- ja energiaoikeudesta, kemiasta, biotekniikasta sekä maantieteestä.

Vuoden 2019 4UNI-voittajatiimi: ROMU

4UNIn finaalituomaristossa kuultiin ammattitaitoisia yritysalan osaajia. Tuomaristossa tänä vuonna tiimien menestyksestä päättämässä olivat: 

 •  Iina Oilinki, Smart & Clean -säätiö, johtava asiantuntija
 •  Saara Saksanen, HOAS, viestintäpäällikkö
 • Ira Stening, FiBAN, bisnesstrategisti
 • Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry, toimitusjohtaja

Tuomaristo arvioi tiimejä seuraavin, tiukoin kriteerein: 

 1. Tiimi ratkaisee aitoa ongelmaa
 2. Johon tiimillä on luova ja toimiva ratkaisu
 3. Ongelma/ratkaisu on testattu ansiokkaasti
 4. Tiimi pystyy esittämään sen selvällä ja luovalla tavalla
 5. Tiimi esiintyy edukseen ratkaisun toteuttajana
 6. Tiimi tuntee toimintakenttänsä sekä kilpailijansa, ja erottuu edukseen joukosta
 7. Tiimillä on selkeä, perusteltu liiketoimintamalli

Voittajatiimi Romu sai positiivista palautetta tuomaristolta hyvästä konkreettisesta ja ajankohtaisesta ongelmasta, selkeästä ja vakuuttavasta pitchistä sekä mielenkiintoisesta faktasta kerätä dataa, joka on kova lisä valmiiksi hienoon ideaan.

Finaalissa kuultiin monipuolisia ratkaisuja muovin kierrättämiseen sekä yhteisöllisyyden luomiseen

Toiseksi sijoittunut Plustic esittelee sovelluksen, jonka ideana kuluttajat saavat alennuksia ruokakauppoihin kierrättämällä muovia rinkiekopisteissä. Plustic tarjoaa kauppiaalle brändi-imagointia ekologisina toimijoina ja samalla kannustaa kuluttajia kierrätykseen.

Kolmannelle sijalle vuoden 2019 4UNIssa sijoittui NELPNelp tarjoaa naapuriapua sovelluksen muodossa, jossa vaihdetaan palveluita, tavaroita ja luottamusta. Näin luodaan yhteisöllisyyttä ja madalletaan kynnystä kohdata naapureita.

Voittajatiimin tavoin myös Plustic ja Nelp pääsevät heti tällä viikolla osallistumaan Slushiin. Ensimmäiseksi sijoittunut ROMU voitti myös Think Companyn organisoiman startup-matkan Edinburghiin. 

Finaalissa kuulimme keynote-puheenvuoroja Suomen Nuorten yrittäjien Leo Kadieffilta sekä Smart & Clean -säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähöltä, Do Company Oy:n väistyvän toimitusjohtajan Matti Petteri Pöntiön kiitospuheen sekä katsauksen menneen vuoden kohokohtiin. Pöntiö päätti puheensa julkistamalla tulevan toimitusjohtajan. Hän on yhteisön pitkäaikainen jäsen Rosa Salmivuori: “On ollut hieno seurata Mapen visiota ja sitä, miten yhteisömme on todella mennyt vuosien varrella eteenpäin. Astun isoihin saappaisiin innolla!”

4UNIn jälkeen tiimit jatkavat yhteisön tuella eteenpäin

4UNI-tiimit kokoontuvat Showcasen jälkeen vielä next steps -työpajaan, jossa käydään läpi seuraavia vaiheita ja tiimien jatkosuunnitelmia. Helsinki Think Company kannustaa, opastaa ja mentoroi jokaista tiimiä kehittämään eteenpäin aloittamaansa ideaa. ROMUn seuraavat askeleet ovat jo selvillä. Tiimi on tapaamassa ensimmäisten asiakkaiden sekä valmistajan kanssa jo tämän vuoden puolella, jotta ensi vuoden alussa voidaan tuottaa ROMUN prototyyppi. Savolainen kommentoi tiiminsä voittoa:

“4UNIn voitto oli ihan huikea palkinto meille syksyn kovasta työstä. Siitä on saatu vielä lisäintoa ja uskoa ROMUun. Tuntuu vielä melko uskomattomalta, että tää projekti, johon me lähdettiin kaikki vähän haparoiden, on nyt viemässä meitä kohti yrittäjyyttä ja omaa uraa ympäristöasioiden parissa. Aika siistiä, että me voidaan meidän omalla projektilla muuttaa maailmaa.”

Viidettä kertaa järjestetty 4UNI todisti jälleen, että monitieteisissä tiimeissä syntyy loistavia liikeideoita, joilla on yhteiskuntaa muuttavaa voimaa. Kiitämme kaikkia asiantuntijoita, jotka jakoivat omaa osamistaan 4UNI-tiimeille työpajoissa. Kiitos myös mahtaville yhteistyökumppaneillemme Smart & Clean -säätiölle ja Hoasille. 

Katso lisää kuvia 4UNI Showcasesta täältä.

Seuraa Think Companyn tulevia tapahtumia ja ohjelmia täältä.

 

Teksti: Liisa Lehkonen

Kuvat: Samuli Vienola @vimugraphy

Edit 21.11.: 4UNI-ratkaisukilpailun toinen ja kolmas sija korjattu oikein: 2. Plustic, 3. Nelp.