Viides 4UNI-ratkaisukilpailu käynnistyi viikonloppuna vauhdikkaasti. Tiimien syksy starttasi intensiivisesti ongelmia ja ratkaisuja pohtimalla sekä tiimiläisiin tutustumalla. Aloitusviikonloppuna syvennyttiin asiantuntijoiden johdolla teemoihin, rajattiin ongelmia ja pohdittiin ratkaisuvaihtoehtoja. 4UNIn osallistujien keskuudessa vallitsi innostunut ja motivoitunut tunnelma, kun yksilöinä mukaan valitut hakijat tapasivat tiiminsä ensimmäistä kertaa lauantaina. 

Tiimit työskentelevät intensiivisesti yhdessä kahden kuukauden ajan kehittäkseen liiketoimintamallin, jolla teemaan liittyvä ongelma voidaan ratkaista. 4UNI-tiimit ovat jälleen monitieteinen ja asiantunteva joukko: tänä vuonna ratkaisukilpailussa on mukana ihmisiä yhteensä 18 eri pääaineesta ja kolmesta eri korkeakoulusta.  30 % osallistujista on maisterivaiheen opiskelijoita tai vastavalmistuneita.

Tiimityö käynnistyi vauhdikkailla keskusteluilla.

Tiimiläiset tarttuivat vaativiin haasteisiin asiantuntevasti

Lauantaipäivä alkoi Keskustan Think Companylla haasteiden teemoihin tutustumalla. Tämän vuoden 4UNIssa teemoina ovat muovin kiertäminen ja yhteisöllinen asuminen. Yhteistyökumppaneina 4UNIssa on Smart & Clean -säätiö sekä HOAS. Smart & Clean -säätiön viestinnän asiantuntija Eetu Helminen avasi muovin haasteita ja kertoi tiimeille säätiön kunnianhimoisista tavotteista:

”Haemme merkittäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseen.”

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio puolestaan kertoi yhteisöllisen asumisen kehittämisestä ja kannusti tiimejä pohtimaan yhteisöllisyyden muotoja. Lauantaina ideointivaiheessa tiimiläisiä kannustettiin jakamaan villeimmätkin ajatuksensa: kaikki ideat ovat mahdollisia, kunnes toisin todistetaan. Viikonlopun edetessä tiimit osasivat sanoittaa oman ongelmansa ja validoida sen, että ongelma on todellinen.

Matti Tarhio ja Eetu Helminen olivat paikan päällä lauantaina: “Tunnelmat ovat odottavaiset.”

Sunnuntaipäivänä keskityttiin kehittämään ratkaisuja edellispäivänä kiteytettyyn ongelmaan. Ensimmäiset liikeideamallit alkoivat osalla tiimeistä jo hahmottua. Viikonloppu huipentui tiimien ensimmäisiin pitchauksiin. Huojentuneet hymyt ja yhdessä jaetut aplodit kruunasivat aloitusviikonlopun tehokkaan ja motivoituneen työskentelyn. Tiimien mentorit ovat auttaneet ja tsempanneet tuoreita 4UNIlaisia innolla. Päämentori Katariina Tonttila kommentoivat tiimien työskentelytapoja:

”On ollut kiinnostava tutustua näihin ihmisiin ja huomata, miten jokaiselle tiimille muodostuu omanlainen työskentelydynamiikka. Tiimit ovat muodostaneet nopeasti hyviä ratkaisuideoita, joten odotan innolla miten ne kehittyvät tässä matkan varrella.”

4UNI-mentorit olivat tyytyväisiä tiimien etenemiseen ja motivoituneeseen asenteeseen viikonlopun aikana.

Ratkaisukilpailu huipentuu finaaliin marraskuussa

Lokakuusta eteenpäin tiimit tapaavat kaksi kertaa viikossa järjestettävissä työpajoissa. Heti tällä viikolla asiantuntijatyöpajoissa syvennytään ratkaisujen kirkastamiseen ja ideoiden vaikuttavuuteen. Voit tutustua tarkemmin 4UNI-ohjelmakokonaisuuteen täällä. 4UNIn ohjelma on tiivis seitsemän viikon jakso, joka huipentuu marraskuun puolessa välissä järjestettävään finaaliin. Helsinki Think Companyn vuoden päätapahtumassa finaalitiimit nousevat lavalle pitchaamaan ideansa tuomaristolle ja yleisölle. 

Finaalissa arvovaltainen tuomaristo valikoi parhaat kolme tiimiä, jotka pääsevät Helsinki Think Companyn kanssa Slushiin. Parhaaksi valikoitunut tiimi voittaa pääpalkinnon: startup-matkan Edinburghiin. 

4UNI-ratkaisukilpailun käänteitä voi seurata blogissa ja Helsinki Think Companyn instagrammissa koko syksyn ajan. Käännekohdat, tiimien ideat ja edistyminen jaetaan jokaisen nähtäville. 4UNI on ainutlaatuinen ratkaisukilpailu, jossa tiimit kehittävät kestäviä liikeideoita yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisemiseksi. #4UNI

Lue lisää 4UNIn teemoista täältä.

Teksti:  Liisa Lehkonen & Venla Parkkila

Kuvat:  Liisa Lehkonen