Vuoden 2019 4UNI-ratkaisukilpailu huipentuu ensi viikolla 15.11. Tiivistämöllä järjestettävään 4UNI Showcaseen, jossa finalistitiimit pääsevät pitchaamaan ideansa tuomaristolle ja satapäiselle yleisölle. Vielä viikon ajan tiimit kehittävät kestäviä liikeideoitaan työpajoissa. Monilla tiimeillä on tällä hetkellä pilotointi käynnissä. Finaalin jälkeen tiimit kokoontuvat vielä muutaman kerran työpajoihin, joissa käydään seuraavia vaiheita läpi ja kannustetaan jatkamaan oman liikeidean parissa omatoimisesti.

Viidettä kertaa järjestettävä 4UNI on jälleen haastanut osallistujia monella tapaa. Tiivis aikataulu, korkeat tavoitteet ja työskentely ennalta tuntemattoman tiimin kanssa ovat paineistaneet osallistujat äärimmilleen. Haasteet ovat kuitenkin vain kasvattaneet yhteishenkeä ja moni tiimeistä onkin onnnistunut kuukaudessa kehittämään tuoreen liikeideansa pilotiksi saakka. Romu-tiimin Varpu Savolainen kommentoi, minkälaista on olla mukana 4UNIssa:

“Rankkaa, mutta äärimmäisen palkitsevaa! Olen kokenut ihan huikeita itsensä ylittämisen hetkiä, ja tiimityöskentelyssä on ollut uudenlaisia kokemuksia, joita ei opinnoissa ja vapaaehtoistoiminnassa pääse kokemaan. Kun koko tiimi on tosissaan innolla mukana ja puhalletaan tavoitteellisesti yhteen hiileen, tulokset tuntuu välillä ihan käsittämättömiltä. Monta kertaa olen miettinyt, että miten ihmeessä minä oon ajautunut mukaan näin siistiin juttuun! Aikaa tähän on kulunut ja kalenterissa mennään minuuttiaikataululla, mutta hetkeäkään en ole katunut.

4UNI on osallistujille myös poikkeuksellinen oppimiskokemus. Kaksi kertaa viikossa järjestettävissä työpajoissa eri alojen ammattilaset ovat antaneet tiimeille sekä syväluotaavaa opastusta omien alojensa saloihin että henkilökohtaista palautetta. Tiimiläisten ajattelutapoja ovat ohjelman aikana haastaneet muun muuassa Ellun kanat, VTT, ResQ, Krash, NewCo Helsinki, Kokeilun Paikka, Suomen opiskelija-asunnot, Helsinki Missio ja Borenius. Vuorovaikutteiset työpajat olleet osallistujille ainutlaatuinen aitiopaikka monenlaiseeen tekemiseen, mutta toisaalta antoisia myös vetäjille. Savolainen avasi itselleen uusia taitoja opettaneita työpajoja:

“Lean Canvas työpaja, liiketoimintamalli- ja rahoitustyöpaja sekä lakityöpaja on avartanut mieltä yritysmaailmaan. Itselle tärkeältä tuntuvan projektin kautta on ollut helppo ryhtyä toimeen ja selvittää asioita, jotka muuten tuntuvat vaikeilta tai puisilta, esim. just yrityslaki tai liiketoimintamalli.”

Tunnelmia semifinaalista, josta kaikki viisi tiimiä selviytyivät finaaliin.

Isossa roolissa 4UNI-ratkaisukilpailussa ovat tiimien omat mentorit, jotka tsemppaavat, tukevat ja auttavat kiperissä kysymyksissä. Mentorit ovat itse 4UNI-ratkaisukilpailuun aiempina vuosina osallistuneita Think Companyn yhteisön jäseniä, joiden rooli on korvaamaton monella tapaa kilpailun eri vaiheissa.  Mentoreilla on osaamista tukea tiimejä ja kyseenalaistaa ratkaisuja oikeilla hetkillä. Päämentori Katariina Tonttila kommentoi tiimien etenemistä:

“Tiimit ovat vajaan kahden kuukauden aikana saaneet aikaan hurjasti. Ehkä vasta kisan loputtua osallistujat ymmärtävät, miten paljon tietämystä heille on kertynyt yrittämiseen ja ongelmanratkaisuun liittyen. Jokainen tiimi etenee omaan tahtiin, sillä erilaiset ratkaisuideat luovat omanlaisia haasteitaan. Jännitys on jo varmasti kova, mutta viikon aikana ehtii puristaa vaikka millaisia taikoja. Finaalista tulee tiukka.”

Helsinki Think Companyn vuoden näyttävin ilta järjestetään 15.11.

4UNI Showcase on avoin ja maksuton tapahtuma kaikille, joita kiinnostaa kuulla 4UNI-tiimien ratkaisut ja kohdata muiden yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta kiinnostuneiden ihmisten kanssa. 4UNI Showcasessa kuullaan myös pääyhteistyökumppaneina olleiden Smart & Clean -säätiön sekä HOASin puheenvuoroja, katsotaan Helsinki Think Companyn menneeseen vuoteen ja ihaillaan yhdessä parempaa tulevaisuutta. Showcase -illan lopuksi tuomaristo nimeää parhaan 4UNI-tiimin, joka voittaa itselleen matkan Edinburghiin ja liput Slushiin. Showcasen jälkeen ei tarvitse suinkaan lähteä ulos viimaan palelemaan, vaan voi jäädä juhlimaan Helsinki Think Companyn 44partyihin. 44partyjen parissa juhlitaan muutosta, irti päästämistä ja uuden luomista DJ-kattauksen tahdittamana aina aamuun saakka. Hanki liput Showcaseen ja 44partyihin täältä .

Teksti: Liisa Lehkonen

Kuvat: Jonas Simberg