[vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”62px”][vc_column_text]

Korkeakouluopiskelijoiden ratkaisukilpailu 4UNI huipentui perjantai-iltana Tiedekulmassa TaimiWallin voittoon. Kasvatusseinä aikoo aloittaa maailmanvalloitusmatkansa joukkorahoituskampanjalla.
Teksti: Pauliina Suominen
Kuvat: Veeti Haapsamo

Tiedekulman yleisössä kuului perjantai-iltana kohahdus, kun TaimiWall-tiimin Ilona Hoikkala kiskaisi pitchinsä lopuksi silkkikankaan mysteerisen esineen päältä. Paljastui linjakas hunajakellon mallinen TaimiWall – kasvinkasvatusalusta, jossa yrtit, kaalit ja vaikka sellerit voisivat kasvaa kotiseinällä edullisesti, ekologisesti ja vieläpä ilman multaa tai isoa vesikiertojärjestelmää. Prototyyppi lumosi sekä yleisön että tuomarit täysin ja toi kolmihenkiselle tiimille koko 4UNI:n voiton.

Tiimit tsemppasivat toisiaan ennen Stagelle kipuamista.

Kisassa toiseksi sijoittui CanYeWaste, jonka ratkaisu tekee espressokeittimien suuttimien puhdistamisesta entistä ekologisempaa, kustannustehokkaampaa ja nopeampaa. Kolmannen sijan sai Ilmiö, joka on luonut uuden ilmiöoppimiseen perustuvan toimintamallin kiertotalouden opettamiseen yläkouluissa ja lukioissa.

Team Ilmiö sai tuomaristolta kehut aidosti vaikuttavasta ideasta, hyvin tehdystä taustatyöstä ja vahvasta visiosta, jolla suomalainen osaaminen voidaan viedä ulkomaille.

Tiimihenki ja jaetut arvot menestyksen pohjana

“Yhtäkkiä olin ventovieraiden kanssa kehittämässä jotain kasviseinää, joka on inspiroinut ja vienyt täysin mennessään, vaikka olen taustaltani musiikkipedagogi ja aikuiskasvatustieteilijä.”

”Yleensä olen se tyyppi, joka ei jää ikinä sanattomaksi, mutta nyt jäin”, kuvasi tuntojaan voiton jälkeen TaimiWallin Annina Rintakumpu, jonka piti alun perin viettää syksy Etelä-Amerikkaa kiertäen, kunnes vartti ennen hakuajan sulkeutumista täytetty 4UNI-hakemus muutti suunnitelmat:

”Yhtäkkiä olin ventovieraiden kanssa kehittämässä jotain kasviseinää, joka on inspiroinut ja vienyt täysin mennessään, vaikka olen taustaltani musiikkipedagogi ja aikuiskasvatustieteilijä. Sitä on jotenkin vaikea käsittää”, Annina sanoo.

Prototyypin ja idean lisäksi TaimiWallin tiivis ryhmädynamiikka ihastutti tuomareita ja oli osaltaan perusteena voitolle.

”Tiimissä voi ilmaista outoja, vääriä ja tyhmiä ideoita luottaen siihen, että muut ottavat ne vastaan. Ei tarvitse yhtään pelätä, että homma kaatuisi yksittäisiin harha-askeliin”, Annina sanoo kiteyttäen samalla 4UNI:n ytimessä olevan yhteiskehittämisen ja nopeiden kokeilujen kulttuurin.

Tiimi itse kokee, että edellytykset onnistumiselle loi yhteinen arvopohja. Se löytyi helposti siitä huolimatta, että biologin, valtiotieteilijän ja aikuiskasvatustieteilijän osaamisalueet ja persoonat ovat keskenään hyvin erilaisia.

”Ulkomaailmassa meillä ei varmaan olisi toisillemme mitään sanottavaa, mutta kisassa kävi äkkiä ilmi, että ekologisen elämäntavan edistäminen on meille kaikille tärkeä asia. Emme myöskään halunneet ladata puhelimiimme enää yhtään appia tai nyhvätä jotain pikkujuttuja, vaan oikeasti muuttaa maailmaa. Meillä on iso yhteinen missio. Kuulostaa joltain uskonnolta, mutta olemme tosissamme”, Ilona Hoikkala sanoo.

”On aidosti iso juttu, jos voimme auttaa ihmisiä tuottamaan ruokaa kotonaan. Siihen liittyy valtavasti sosiaalisia ja yhteiskunnallisia tulokulmia, jotka eivät edes mahtuneet kolmen minuutin pitchiin”, Annina täydentää.

Poika saunoo.

Ensimmäinen seuraava askel on maanantaiksi kaavailtu bisnespalaveri, jossa päätetään tulevat peliliikkeet. Keväälle on jo suunniteltu joukkorahoituskamppanja, jota tuomaristokin kehui loistavaksi ideaksi.

”Kun ollaan tultu tähän saakka, ei me lähdetä nyt vähän katselemaan, että mitäs seuraavaksi, vaan nyt me lähdetään tosissaan tekemään”, Ilona sanoo.

Hopeamitalisteilla kivinen tie

Saara Larmala pitchasi menestyksekkäästi CanYeWasten idean.

Kakkossijan CanYeWaste koki kisan kenties dramaattisimman tuhkimotarinan. Semifinaalin tuomaripalaute tuntui murskaavalta, ja tiimin piti päättää, sinnitelläkö vanhalla idealla, keksiä jotain uutta kun kisa on jo puolivälissä vai jättää koko leikki kesken.

”Oli aika epätoivoiset tunnelmat, kun kävimme tuomarien palautetta läpi semifinaalin jälkeen. Luovuttaminen ei ollut kaukana, ja minun ainakin teki mieli suurin piirtein itkeä, koska ajattelin, etten jaksa aloittaa enää alussa”, Jutta Linna kertoo.

Tiimi päätti tarttua uudelleen ex-barista Saara Larmalan ajatuksesta lähteneeseen ideaan, joka oli jo kerran hylätty liian triviaalina heti 4UNI:n ensimmäisen työpajaviikonlopun aikana: espressokeittimien suuttimien ekologiseen, kustannustehokkaaseen ja nopeaan puhdistamiseen. Tavoitteeksi asetettiin, että finaalissa on jotain pitchattavaa. Kun kakkossija julistettiin, tiimi mylvi täydellisen yllättyneenä menesetyksestään.

”Kuin Korkeasaaren eläimet keväällä porttien auetessa”, he kertoivat muiden kisaajien kuvailleen. Nyt tavoitteena on, että ainakin osa tiimistä vie projektia eteenpäin ja tuote saadaan tuotantoon.

Tuomaristo kiitteli CanYeWasten potentiaalia yhdistää taloudellinen kannattavuus jätteen vähentämiseen.

Kivinen tie opetti tiimille paljon esimerkiksi tiimityöskentelystä.

”Tämä opetti tunnistamaan omat vahvuudet ja heikkoudet sekä katsomaan peiliin ryhmätöissä. Jos ei saa jotain hoidettua, siitä on pakko kertoa muille ja kantaa vastuu”, Markus Halonen sanoo.

Veronica Ahonen kertoo oppineensa, että ihmisiin voi ottaa yhteyttä oikeastaan aika kevyin perustein.

”Ennen en pitänyt ihmisille soittelemisesta, mutta tässä olen tajunnut, että se on oikeastaan aika pikku juttu ja ihmiset puhuvat mielellään.”

Jutta Linna pohtii, että jos nyt syntyisi jokin yritysidea, 4UNI:n jäljiltä tietäisi täsmälleen, miten sitä kannattaisi lähteä edistämään.

Haastekilpailut demokratisoivat päätöksentekoa

Vasemmalta tuomariston Minna Näsman, Elisa Kouvonen, Arja Peiponen, Leo Kadieff ja Kalle Nieminen.

“Sillä intensiivisydellä, jolla olette nyt työskennelleet, kirjoittaisi kuudessa viikossa kaksi kandia ja yhden gradun.”

Tuomaristoon kuuluivat Helenin Minna Näsman, Nuorten yrittäjien puheenjohtaja Leo Kadieff, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden Arja Peiponen, NewCo Helsingin Elisa Kouvonen sekä Sitran Kalle Nieminen, joka on seurannut läheltä 4UNI-kilpailuja myös vuosina 2015 ja 2016.

”4UNI on taas mennyt ison askelen eteenpäin siinä, mitä kuudessa viikossa voi onnistua tekemään. On ihan mieletöntä, että on tuollainen proto, joka salpaa hengityksen pitchin aikana”, hän viittaa TaimiWalliin.

Kalle avasi juhlapuheessaan finaalissa kolme syytä, jotka tekevät 4UNI:sta erityisen hienon kisan:

Ensinnäkin 4UNI opettaa suoriutumaan hyvin jopa turhauttavan lyhyessä ajassa.

”Jos aina olisi loputtomasti aikaa, mitään ei ikinä tapahtuisi. Sillä intensiivisydellä, jolla olette nyt työskennelleet, kirjoittaisi kuudessa viikossa kaksi kandia ja yhden gradun.”

“Thinkiläiset ovat yhtä kuin intohimo, ja intohimo on avain muutokseen. Silloin Think Company on maailman muuttajien koti”, Think Company ry:n puheenjohtaja Rosa Smolander kuvaili.

Toiseksi 4UNI:n vaativa, raskas matka jättää jokaiseen osallistujan jonkinlaisen arven, ja sekin on arvokasta. Opit ja kokemukset kantavat kauas.

”Nyt puhutaan paljon elinikäisestä oppimisesta. Se on paitsi kykyä adaptoitua muuttuvaan toimintaympäristöön ennen kaikkea kykyä käyttää omaa osaamista uudella tavalla, ja juuri tästä on kyse ratkaisukilpailuissa.”

Kolmanneksi 4UNI vihkii kokeilemisen kulttuuriin. Se opettaa kilpailijat katsomaan kauas ja ajattelemaan isosti, räjäyttämään ja muuttamaan kulttuuria.

”Yhä useammalle maailmassa voidaan tarjota mahdollisuus päätöksentekoon ja keskusteluun osallistumiseen. Haastekilpailut ovat yksi tärkeimmistä työkaluista, joilla voidaan demokratisoida innovaatioiden tekemistä ja avata innovaatioprosessia monille tiimeille.”

Tiedekulmaa koristi 28-metrinen valoprojisointi.

Moni yleisössä kiinnitti huomiota siihen, ettei finaalikolmikkoon mahtunut tänä vuonna yhtään mobiiliapplikaatioita, joita näkee usein paljon haastekilpailuissa ja hackathoneissa.

”Appi itsessään ei ole sen huonompi tuotos kuin toimintamalli tai konkreettinen tuote, mutta usein se on jopa vähän helppo ratkaisu siihen, miten voidaan nopeasti luoda kansainvälinen tuote isolle käyttäjäpoolille. Teknologian eksponentiaalinen kehitys tarjoaa kuitenkin paljon muitakin mahdollisuuksia kuin nämä applikaatiot. 4UNI:lta ja muilta haastekilpailuilta voisi odottaa tulevaisuudessa sitä, että nämä muutkin mahdollisuudet otetaan huomioon laajasti.”

Hackathoneja ja haastekilpailuja on Suomi 100 -vuonna nähty joidenkin mielestä jo kyllästymiseen asti. Niemisen mielestä niitä tarvitaan nyt ja jatkossakin paitsi siksi, että ne opettavat ja luovat yhteisöllisyyttä, myös koska ne ovat loistava työkalu innovaatiorahoituksen jakamiseen Suomessa.

”Haastekilpailut mahdollistavat sen, että mahdollisesti rahoitettavia tiimejä voidaan seurata pitkän aikaa. Ne joutuvat ikään kuin valvotuissa olosuhteissa iteroimaan ja validoimaan kerta toisensa jälkeen, ennen kuin päädytään rahoitukseen asti.”

Menestyvä yrittäjä on sitkeä kuuntelija

“Yrittäjyys ei ole älykkyys- vaan sitkeyslaji”, Leo Kadieff totesi.

“Sen, mitkä ideat menestyvät, määrittää vain ja ainoastaan sitkeys.”

Tuomariston ”bad cop”, Nuorten yrittäjien puheenjohtaja Leo Kadieff grillasi kilpailijoita ensi minuuteista alkaen sangen kiperillä kysymyksillä. Hän kertoo testanneensa pienellä provokaatiolla, onko tiimi kypsä kuulemaan neuvoja.

”Jotta voi menestyä yrittäjänä, pitää kestää ottaa vastaan palautetta ja kuunnella asiakasta loputtomiin. Se on hidas ja tuskainen projekti. Tämän kisan pohjalta osallistujat ymmärtävät, että yrittäminen ei ole mairitteleva tai rahakas elämäntapa, mutta toivottavasti he ovat löytäneet täältä myös homman terveen kilpailuhengen ja yrittämisen nautinnon. Uskon, että muutaman vuoden sisällä monet näistä ideoista näkyvät lehtien sivuilla. Sen, mitkä ideat menestyvät, määrittää vain ja ainoastaan sitkeys.”

Kärkikolmikon matka yrittäjyyteen jatkuu lähitulevaisuudessa ainakin Slushissa, ja TaimiWallilla on edessään esimerkiksi sparrausta Sitran ja ITEOn kanssa sekä matka Tel Avivin startup-keskittymään. Finaalissa yleisö sai kuulla ensimmäiset teaserit Think Companyn vuoden 2018 uusista isoista avauksista, jotka nekin voivat tarjota joillekin tiimeistä tien kohti menestystä. Näistä tiedotamme lisää pian, kun aika on kypsä.

4UNI-tiimi kiittää sydämensä pohjasta kaikkia tämän vuoden kisaajia ja yhteistyökumppaneita! #youmakewe

Lue lisää:

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]