Vuoden 2018 4UNI:a on nyt takana nelisen viikkoa, ja kisan huipentava 4UNI Showcase Kattilahallissa 23.11. lähestyy huimaa vauhtia. (Joko varasit lippusi?) Takana on jo semifinaali, jossa tiimit pitchasivat ideansa ensi kertaa julkisesti yleisölle ja tuomaristolle.

Aiempina vuosina 4UNI on ollut käänteentekevä kilpailu monen nuoren asiantuntijan urapolulla, vaikuttavasta kokemuksesta puhumattakaan. Millaista sitten on olla mukana 4UNI:ssa? Tämän vuoden osallistujat jakoivat tunnelmiaan.

Kiia Heinonen on työelämän monissa liemissä keitetty elintarviketieteiden opiskelija, jota kiinnostavat startup-yritykset:

”4UNI on ollut erilainen kokemus kuin odotin, niin hyvässä kuin pahassakin. Tässä todellakin tehdään yritys ja tuote täysin ennalta vieraiden ihmisten kanssa, jotka opiskelevat eri aloja. Kun jokaisen lähtökohdat ovat erilaiset, on selvää, ettei tämä ole helppoa. Ryhmätyön merkitys korostuu ja jokaisen tulee tehdä kompromisseja, jotta saadaan toimiva tuote ja yhtenäinen tiimi.

Olen oppinut paljon niin myyjänä, tulevaisuuden elintarviketieteilijänä kuin ryhmätyöskentelijänä siitä, miten saan itsestäni parhaan potentiaalin annettua. Opin käyttämään Slackia ja tein Instagram- ja LinkedIn-tilin (saa lisätä kaveriksi). Verkostoitumisen tärkeys sekä nopeiden kokeilujen merkitys ovat selkeytyneet.

Positiivisesti 4UNI:ssa on yllättänyt se, että olemme saaneet tavata aivan upeita asiantuntijoita, jotka ovat auttaneet meitä eteenpäin ja jakaneet osaamistaan. Yksi mieltä avaava kokemus oli kun pääsimme 4UNI-kilpailijoiden kanssa käymään RobotUprising-tapahtumassa, joka on Think Companylta syntynyt tarinavetoinenrobotti-hackathon. Vannoutuneena StarWars-fanina olin haltioissani. Olen edelleen vaikuttunut robottitiimien osaamisesta ja intensiivisestä tiimityöskentelystä. Aion varmasti joskus osallistua hackathoniin.”

Anniina “Nanni” Lehto on kasvintuotantotieteiden opiskelija ja pian valmis maisteri, joka etsi uusia haasteita valmistumisen kynnyksellä:

“Lähdin 4UNI:in avoimin mielin ilman sen suurempia ennakko-odotuksia. 4UNI on melkoinen rutistus tiukan aikataulun takia, mutta alun epävarmuuden jälkeen asiat ovat edenneet yllättävän nopeasti. Vaikka fiilikset vetävät rallia epätoivon ja euforian välillä, tällä hetkellä mennään luottavaisin mielin semifinaaliin.

Varsinkin alussa tuntui, että olenkohan ihan oikeassa paikassa, mutta pikku hiljaa itsevarmuus on kasvanut. 4UNI:n aikana olen oivaltanut sen, kuinka paljon muilta voi oppia ja saada aikaan lyhyessä ajassa, kun yhdistää kaikkien osaamisen yhteen päämäärään. Juuri nyt minua inspiroi omien vahvuuksien kehittäminen, pelottomasti eteenpäin meneminen ja hyvien tyyppien kanssa työskentely.”

Anna Veijola on yleisen ja aikuiskasvatustieteen opiskelija, joka pohti hakemista jo viime vuonna:

“Kaverini osallistui 4UNI:in viime vuonna, ja mietin jo silloin, että olisi pitänyt itsekin hakea. Tänä vuonna eniten houkutti tasa-arvoisten mahdollisuuksien teema, johon mielestäni tarvitaan hyviä ratkaisuja.

Parasta on ollut nähdä, miten oma idea edistyy ja kuinka siitä on oikeasti tullut tosi hyvä. Meidän tiimin idea on oikeasti ollut ulkopuolisten mielessä tarpeellinen ja saanut hyvän vastaanoton.

Tärkein oivallus on ollut ehkä se, että ei tarvitse olla minkään alan asiantuntija voidakseen tehdä esimerkiksi toimivan pelin. Toinen oppi on ollut se, että ei voi saavuttaa mitään jos ei edes yritä, mieluummin menee vähän metsään kuin ettei yritä tehdä mitään. Totta kai haluaisin saavuttaa sen, että meidän idea saisi tuulta alleen ja tästä tulisi vaikka oikea startup!”

Heidi Hanhijarvi on kolmannen vuoden maailmanpolitiikan opiskelija, joka haluaa laittaa stopin kertakäyttökulttuurille:

”Tekstiilijätteen suuri määrä ja vaatteiden kertakäyttökulttuuri ovat haasteita, joita tiimimme Kohu lähti ratkomaan. Päätimme keskittyä tekstiilijätteiden ympäristövaikutukseen, sillä vaateteollisuus on yksi planeettaamme eniten kuormittavista aloista. Haluamme muuttaa ihmisten suhtautumista vaatteisiinsa tekemällä vaatteiden korjaamisesta ja huoltamisesta entistä vaivattomampaa.

4UNI taipale on ollut hirmu opettavainen mielenkiintoisten vierailijoiden, työpajojen ja ratkaisun hahmottelun ansiosta. Fiilikset on tällä hetkellä tosi hyvät ja innostuneet! Vaikka duunia on ollut ja on edelleen paljon, uskon meidän ratkaisun olevan todella ajankohtainen ja tarpeellinen.

Ehdottomasti parasta on ollut päästä työskentelemään konkreettisesti ongelman ratkaisemisen eteen. Lisäksi eri alojen asiantuntijoiden kanssa puhuminen ja heidän tarinoidensa kuuleminen on ollut valtavan inspiroivaa.”

Mihin kiertotalouden ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien ongelmiin tiimit ovat tarttuneet ja miksi? Millaisin ideoin tiimit aikovat ratkaista nämä ongelmat käytännössä? Se selviää, kun tulet mukaan jännittävään 4UNI Showcaseen Helsingin Kattilahallissa 23.11.! Varaa lippusi pian täältä.

Lue lisää 4UNI:sta: