4UNI-ratkaisukilpailussa on tavoitteena luoda rohkeita ratkaisuja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Monitieteisestä hakijajoukosta muodostetaan tiimejä, jotka kehittävät kestäviä liikeideoita valitsemansa teeman ympärille. Ohjelman aikana asiantuntijat kertovat teemoista ja niihin liittyvistä, ratkottavista ongelmista lisää. Hakuvaiheessa hakijan tulee valita itseään kiinnostavampi teema. Tarkastellaan vuoden 2019 4UNI-teemoja tarkemmin. Mitä tarkoittaa kaikki muovi kiertää tai yhteisöllinen asuminen? Minkälaisia ratkaisuja ongelmiin odotetaan?

Yhteisöllinen asuminen

Yhteisöllinen asuminen päätyi teemaksi, sillä on tärkeää kehittää palveluja yksinäisyyden ehkäisemiseksi. Monien sosiaalinen elämä sijoittuu sosiaalisen median verkostoihin, mutta arjessa sosiaalisuuden sijaan monien elämässä heijastelee yksinäisyys. Virtuaalinen yhteisöllisyys voikin olla harhaanjohtavaa ja pahimmillaan jopa korostaa yksinäisyyttä.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio kertoo minkälaisia ratkaisuja yhteisöllisyyteen haetaan?:

Ennakkoluulottomia, sanoisin vähän villejä. Me ei haluta rajata, että mistä kohtaa lähdetään  kehittämään, me annetaan vapaat kädet. Mä uskoisin että me saadaan sillä tavalla paras lopputulos.

 Soluasuminen on opiskelijoille tarjolla olevista asumismuodoista yhteisöllisin, mutta valtaosa valitsee asumisen yksiössä.  Asumisen kehittämisellä ja sen palveluilla on mahdollisuus vaikuttaa asumiskokemukseen ja tarjota keinoja yhteisöllisyyteen, jolloin asumismuodosta riippumatta kukaan ei jäisi vaille yksinäisyyttä ehkäisevää yhteisöä.

Meillä on opiskelijat asukkaina ja 4UNIssa on opiskelijat ideoimassa. Tämä on meille valtava potentiaali, että me saadaan oikealta kohderyhmältä innovatiivisia uusia ajatuksia, joita me pystytään hyödyntämään ja kehittämään Hoasia opiskelijoiden asumispaikaksi”, Tarhio toteaa. 

Miten yhteisöllistä asumista voidaan kehittää? Minkälaisilla ratkaisuilla ja palveluilla yksiössäkään ei tarvitsisi kokea yksinäisyyttä?

Kaikki muovi kiertää

Smart & Clean -säätiön innovaatiojohtaja Iina Oilinki tiivistää muovin kolme ongelmaa  seuraaviin:

  1. Muovissa on kiinni paljon hiilidioksidia ja jos muoviroska poltetaan, se vapautuu ilmakehään ja nopeuttaa ilmastonmuutosta.
  2. Muovi on kertakäyttökulttuuria, mikä ei ole kestävää.
  3. Muovia päätyy valtameriin.

Helsingin seudulla kaikesta käytetystä muovista vain 6 % kierrätetään uudeksi materiaaliksi. 4UNIssa tavoitteena on kehittää ratkaisuja ja palveluita siihen, miten muovi saataisiin paremmin ja kestävämmin kiertämään yhteiskunnassa ja ihmisten arjessa. Uuden muovin tekeminen aiheuttaa huomattavat ilmastopäästöt.Jos kaikki kierrätettävissä oleva muovi kiertäisi uusiotuotteiksi, hiilidioksidipäästöjä vähenisi 80 000 ihmisen CO2 päästöjen verran.

Muovi on kuitenkin toimiva raaka-aine, jonka käyttö on useissa kohteissa järkevää. Siksi sen käyttöä ei kannata kokonaan lopettaa, vaan saada kaikki muovi kiertoon. On aika ratkaista muovin kierrättämiseen liittyvät ongelmat ja saada muovimateriaali pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään. 

Oilinki lähettää terveisiä hakijoille siitä, minkälaisia ratkaisuja haasteeseen odotetaan:

Ihan kaikenlaisia ratkaisuja. On ne sitten käytöksen muutokseen liittyviä, design-,  tuotekehitys- tai teollisia ratkaisuja. Oikeastaan ihan mitä tahansa!

Hakuaika 4UNI-ratkaisukilpailuun loppuu sunnuntaina 22.9. Hae mukaan nyt:


Tarkemmat tiedot ohjelman aikataulusta ja säännöistä löydät verkkosivuilta 4uni.fi

 

Teksti: Liisa Lehkonen