Kaksi kuukautta sitten tämän vuoden yhdeksän 4UNI-tiimiä tarttuivat kolmeen Suomen suurimmista yhteiskunnallisista ongelmaan. Puolivälin semifinaalissa seitsemän tiimiä eteni kisan loppusuoralle. Nyt ratkaisut on viimeistelty, logot suunniteltu ja pitchejä harjoiteltu satoja kertoja. On aika tutustua konsepteihin, jotka tiimit esittelevät yleisölle ja tuomaristolle jännittävässä 4UNI-finaalissa perjantaina 17.11. Tiedekulman Stagella. Linkki lippuihin lopussa!

Uniduuni

Korkeakoulutettujen työttömyys kasvaa, ja opiskelijat ovat huolissaan tulevaisuuden työnäkymistä. Yritykset taas tarvitsevat nopeisiin työtarpeisiin tekijöitä ja korkeakouluopiskelijat oman alansa työkokemusta. Uniduuni yhdistää nämä kaksi toimijaa. Uniduunin avulla yritykset saavat osaavia keikkatyöntekijöitä akuuttiin tarpeeseen ja näin yrityksen pienet mutta tärkeät työtehtävät tulevat tehdyksi. Samalla yrityksen omat työntekijät voivat keskittyä olennaiseen. Opiskelija taas saa oman alan työkokemusta, pääsee verkostoitumaan ja tienaa rahaa. Uniduuni-palvelun avulla opiskelija siis pääsee tekemään oman alansa töitä, oman aikataulunsa mukaan.

CanYeWaste

CanYeWaste-tiimi ratkaisee ongelman, joka turhauttaa baristoja, aiheuttaa jätettä ja vie aikaa kahviloissa kautta maailman päivittäin: he ovat kehittäneet entisiä tehottomia menetelmiä ekologisemman, taloudellisemman ja nopeamman ratkaisun espressokoneiden suodattimien puhdistamiseen. Suodatin pitää puhdistaa jokaisen kupillisen valmistamisen jälkeen, ja usein toistuva työvaihe aiheuttaa ylimääräistä stressiä ja jatkuvaa ärsytystä kuin kengässä hiertävä kivi muutenkin kiireisessä työympäristössä. Emme esittele ratkaisua tämän yksityiskohtaisemmin, koska tiimi aikoo jatkaa työskentelyä myös 4UNI:in jälkeen, ja idean yksityiskohtainen julkinen esittely saattaa myöhemmin evätä oikeuden patenttiin.

TaimiWall

Väestö kasvaa, viljelypinta-ala vähenee. Samalla kasvaa paine luoda uusia tapoja tuottaa ruokaa siten, että se riittäisi kaikille. Nykymuotoinen palstaviljely ja pienimuotoiset pöytäpuutarhat kodeissa eivät riitä, vaan TaimiWall-tiimin intohimoiset puhtaan ruuan ystävät haluavat auttaa ihmisiä kasvattamaan ruokakasveja sisätiloissa uudella tavalla. He ovat kehittäneet ratkaisuksi sisätiloihin moduloitavan TaimiWall-ruuankasvatusjärjestelmän. Kyseessä on design-tuote, joka palvelee niin yksittäisiä kuluttajia kuin yrityksiä kuten kahviloita, ravintoloita ja organisaatioita. Asiakas voi koota TaimiWall-moduuleista oman mielensä ja tarpeidensa mukaisen ruuankasvatusseinän. Koska tuote perustuu aeroponiseen viljelyyn, multaa ja kiertävää vesijärjestelmää ei tarvita.

Synkka

Tyypillinen vuokratyöntekijä on nuori, aktiivista ja liikkuvaa elämää elävä ihminen. Kankeat vuoroportaalit, Excel-listat tai tekstiviestiryhmät eivät integroidu hänen arkeensa ja tarpeisiinsa. Synkka tarjoaa yksinkertaisen alustan, joka sekä tehostaa ja helpottaa vuorojen tarjoamista että auttaa työntekijää löytämään hänelle sopivimmat työvuorot. Palvelu mahdollistaa työntekijälle työajan ja talouden hallinnan sekä alustavan perehdytyksen tuleviin työvuoroihin. Arjen suunnittelua tukeva sovellus pitää työntekijän sitoutuneena, informoituna ja helposti tavoitettavissa.

Ilmiö

Olemme ovat jumissa kulutuksen oravanpyörässä. Vastaus ylikulutuksen voittamiseen on kiertotalous. Ilmiö-tiimi lähtee ratkaisemaan ongelmaa ruohonjuuritasolla opettamalla kiertotaloutta nuorille. Ilmiö on opettajien työkalu kiertotalouden opettamiseen yläluokilla ja lukiossa. Ratkaisu hyödyntää ilmiöoppimista – menetelmää, joka herättää oppilaan luontaisen kiinnostuksen maailman ilmiöitä kohtaan. Ilmiön avulla tehdään tulevaisuuden kansalaisia, jotka ajattelevat tarvitsevansa auton sijaan kyydin.

Lundu

Työelämä muuttuu, ja samalla muuttuvat työyhteisöjen arkiset tavat. Myös perinteinen työelämän kulmakivi, työpaikkalounas, on murroksessa. Lundu-tiimin filosofian mukaan lounas on keskeinen osa terveellistä arkea ja kuuluu kaikille. Tähän tarpeeseen vastaa Lundu: uuden ajan verkostoitumiskanava ja yhteisöjen eheyttäjä, joka mahdollistaa vaivattoman lounasseuran haun LinkdedIniin kytketyn mobiilisovelluksen avulla. Lundu tarjoaa mahdollisuuden arjen yllätyksellisiin kohtaamisiin, tavan inspiroitua ja keinon muodostaa omaan arkeen rikastavaa vuorovaikutusta.

Apartmate

Apartmate on mobiili naapurustopalvelu, jossa yhdistyvät asumisen arkea sujuvoittavat toiminnot ja yhteisöllisyys. Alustan kautta asukkaat voivat helposti ehdottaa ja suunnitella tapahtumia, vaihtaa tavaroita tai taitojaan sekä tutustua naapureihin. Yhteistilojen varaus helpottuu, kommunikaatio vuokranantajan kanssa käy entistä vaivattomammin ja kaikki viralliset asumisen dokumentit kulkevat aina mukana taskussa. Apartmate tuo myös lähialueen palvelut kohdennetuin eduin ja kampanjoin lähemmäksi asukkaita.

Varaa ilmainen lippusi 4UNI-finaaliin Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4) pe 17.11. klo 17:00 alkaen TÄSTÄ! Muista myös jatkot.