Tämän vuoden 4UNI-semifinaali oli historiallinen: kaikki pitchanneet tiimit olivat niin kovia, että ne etenivät viimeiseen koitokseen 4UNI Showcaseen Kattilahallissa perjantaina 23.11. Seuraavaksi pääset tutustumaan tarinallisten esittelyiden muodossa ratkaisuihin, joilla tiimit vastaavat kiertotalouden ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien haasteisiin. Tiimejä inspiroi esittelyiden kirjoittamisessa tarinankerronta-workshop ja erityisesti sen vetäjä, tarinankerronnan mestari Juska Teittinen.

Kirjoittaja: Emil Salovuori

Kuvat: Jenny Mujunen

Vuoden 2018 4UNI-fasilitaattorit tukevat tiimejä tiukoin ottein.

Mätsi pelillistää ammatinvalinnan

“Tiesitkö, että Suomessa sukupuoli ja perhetausta vaikuttaa yläasteikäisten nuorten kouluvalintoihin enemmän kuin opinto-ohjaus? Lisäksi opinto-ohjaus ei tahdo pysyä perässä muuttuvassa työelämässä.

Meidän ratkaisu on pelillinen sovellus Mätsi, jossa nuori muotoilee itselleen ammatin vastaamalla kysymyksiin ja ‘mätsää’ työelämässä olevan aikuisen kanssa. Nuori pääsee lukemaan mätsien uratarinat, ja me mietitään vielä, voisiko aikuinen toimia esimerkiksi nuoren mentorina pelissä.

Me päädyttiin tähän ongelmaan ja ratkaisuun, koska meitä yhdistää se, että meillä kaikilla on ollut erilaisia vaikeuksia löytää omaa paikkaa uravalinnoissa. Kassu joutui luopumaan unelma-ammatistaan, mutta löysi tilalle parempaa. Hanna kuuluu siihen kolmen prosentin joukkoon maailman lentäjistä, jotka ovat naisia. Ida ponnisti ammattikoulutaustalla yliopistoon, ja Tuuli ei tiedä vieläkään, mikä siitä tulisi isona.

Me halutaan kehittää Mätsistä peli, jonka avulla nuori voi löytää inspiroivia ja rajoja rikkovia uratarinoita sekä löytää vähän paremmin paikkansa.”

Break the Glass murtaa lasikattoa lautapelillä

“Pienenä meille kerrottiin, että voimme olla isona ihan mitä haluamme. Voisimme olla huippu-urheilijoita, suuria seikkailijoita tai maailmankuuluja matemaatikkoja. Mutta mitä vanhemmiksi vartuimme, sitä enemmän opimme siitä, mitä tytöt saavat tai eivät saa olla. Ei saa olla kova ja äänekäs, koska silloin on pomotteleva. Jos on hiljainen, ylitse kävellään. Etenkin työelämässä tuntee olevansa aina vähän liikaa tai liian vähän. Vietämme elämästämme 50 000 tuntia töissä. Valtion leivissä joka kolmas kokee syrjintää, yksityisellä joka neljäs.

Olemme kyllästyneitä näkymättömiin esteisiin, joita kohtaamme päivittäin elämässä. Break the glass -lautapeli tarjoaa mahdollisuuden pukea sanoiksi ne näkymättömät haasteet, joita naiset kohtaavat työelämässä. Ennen kaikkea se tuo iloa ja naurua ihmisten elämään. Kun rikot lasikaton, voitat pelin.

Meistä ei tullut seikkailijoita, ei matemaatikkoja, ei urheilijoita. Meistä tuli kuitenkin rohkeita, empaattisia ja huumorintajuisia naisia, jotka haluavat tehdä maailmasta paremman paikan pieni pala kerrallaan.”

Löytö tuo kestävän vaihtoehdon hääbisnekseen

“Olipa kerran Laiska-Lumi, joka haaveili hienoista talvihäistä. Hän oli kuitenkin huolestunut. Valkea maa näytti hälyttävän harmaalta. Lumi oivalsi, että talvi ei enää tule, ellei jotain tehdä pikaisesti. Lumi haluaisikin löytää kestäviä vaihtoehtoja, mutta netin hääkirppisten selailu oli kuin jääkarhun seilailu uppoavalla jäälautalla. Lumi jatkaa kävelyään, kun kuusikymmentä Ikean kynttilänjalkaa ympäröi Lumin, taklaa hänet maahan ja varastaa lompakosta 400 euroa. Yhtäkkiä neljä hyvää haltijaa liukuvat paikalle ilmastonmuutokseen sopeutuneina rullasuksillaan.

He heilauttivat taikasauvojaan, ja Ikean kynttilänjalat muuttuvat myyntiartikkeleiksi internetin bittiavaruuteen. Tämän jälkeen he esittelivät Löydön, jossa Laiska-Lumi voi vaivattomasti ostaa ja myydä häätarvikkeitaan. Lumille myös selviää, että Löytö auttaa häntä myös arvioimaan häidensä aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Lumista tuntuu, että jääkarhujenkaan ei välttämättä tarvitse enää hukkua kertakäyttöisiin lautasliinoihin.”

Forest in a Tank kasvattaa metsiä tulevaisuuteen

“Istun kauniisti ikääntyneen havupuuvanhuksen alla ja katselen taivaalla lenteleviä lintuja. Siristän silmiäni kuullakseni niiden monisointuisen laulun. Suljen silmäni kokonaan. Havupuiden oksat huojuvat tuulessa tanssahdellen, ja tunnen miten ilmassa kirmailevia siemenpölyhiukkasia laskeutuu iholleni. Aistin kesän saapuneen.

Miltä sinusta tuntuisi astua metsän sisimpään?

Ajan viettäminen tulevaisuuden metsässä voi olla hyvinkin erilainen kokemus, mikäli emme tee ympäristön eteen merkittäviä päätöksiä välittömästi. Miksi emme jättäneet enempää luonnonvaroja käytettäväksi? Sitä lapsemme, tulevaisuuden kuluttajat, kysyvät meiltä tulevaisuudessa.

Forest in a Tank tarjoaa konkreettisen tavan edistää kestävää tulevaisuutta. Biokomposiitista valmistetuilla tuotteilla hankit palan tulevaisuuden metsää. Tuotoilla on tarkoitus tuoda bakteerisellu osaksi jokapäivästä materiaalikulutusta.

Estä muutos, tue tutkimustamme ja astu yhä ikimuistoisempaan metsään.”

Kasi antaa uuden elämän markkinointimateriaaleille

“Vastuullinen Yritys Oy toimii osa-alueellaan hyvin ja asiakkaitaan ja työntekijöitään kunnioittaen. Heillä on kuitenkin yksi ongelma. Heille syntyy toiminnastaan paljon ja usein kertakäyttöistä jätettä, kuten mainosbanderolleja, jotka he heittävät kampanjan päätyttyä varaston nurkkaan. Vastuullinen yritys Oy on siis haasteen edessä:”Miten he voisivat toimia vielä paremmin?

Kiusaukset houkuttelevat, ja välillä tekisi mieli heittää kirjaimellisesti pyyhe kehään ja unohtaa koko ympäristöpuoli ajanpuutteen vuoksi. Viikkopalaverissa Vastuullinen Yritys Oy:n markkinointijohtaja ottaa puheeksi saaneensa yhteydenoton eräältä opiskelijaporukan yritykseltä nimeltä Kasi, joka voisi tuoda uutta energiaa ja hyviä ideoita juuri heidän jätepulmaansa.

Vastuullinen Yritys Oy sopii nuorten yrittäjien kanssa tapaamisen, jossa osapuolet yhdessä miettivät erilaisia, uusia, hienoja mahdollisuuksia, miten vanhoista mainosmateriaaleista saataisiin loihdittua brändiarvoa nostavia, kestävän kehityksen mukaisia tuotteita.

Onnistuneen kokemuksen jälkeen Vastuullinen Yritys Oy jää tyytyväisenä Kasin partneriksi, ja yhdessä he pohtivat jatkossakin erilaisia keinoja, joilla jätteen tuottoa voitaisiin vähentää muun muassa ehkäisemällä hankalasti kierrätettävien materiaalien hankkimista.”

Circlo tuo kiertotalouden vaatteiden verkkokauppaan

“Kuluttajat haluavat ostaa vaatteita, jotka ilmentävät heidän yksilöllistä tyyliään ja persoonaansa. Samalla kuluttaja on kuitenkin tietoinen vaateteollisuuden aiheuttamista ongelmista, kuten vaatetehtaiden surkeista työoloista, lapsityövoimasta tai puuvillan tuotannon aiheuttamista ympäristötuhoista. Kukaan meistä tavallisista kuluttajista ei haluaisi tukea lapsityövoimaa tai epäoikeudenmukaista luonnonvarojen käyttöä. Tahtomattamme ajaudumme tekemään valintoja, jotka varmistavat samojen ongelmien jatkumisen, koska parempia vaihtoehtoja ei ole.

Kestävien vaatteiden verkkokaupan Circlon ansiosta kuluttajan ei tarvitse tinkiä tyylistään eikä arvoistaan. Valikoima koostuu suomalaisten pientuottajien tuotteista, jotka edistävät kiertotaloutta ja kestävää kehitystä. Yhdessä kuluttajat, Circlo ja Circlon tuottajat edistävät kestävää vaatteiden kulutusta ja tuotantoa, jotta vanhoista haitallisista tuotantotavoista päästään eroon. Circlo haluaa auttaa kuluttajia ottamaan ensiaskeleet kohti kestävämpää vaatteiden kulutusta, jotta kaikki voivat tuntea olonsa kokonaisvaltaisesti mukavaksi käyttämissään vaateissa.”

Kohu yhdistää rikkinäisen vaatteen ja korjaajan

“Farkut hajalla ja vetskari jumissa. Tämä oli meille liiankin tuttua, eikä vaatteiden korjaaminen ole jotain, mihin meidän sukupolvemme olisi kasvanut.

Kertakäyttökulttuurista kumpuava turhautuminen oli lähtöpiste Kohulle. Olemme neljä nuorta yrittäjää, joita yhdistää halu laittaa piste turhalle kuluttamiselle ja tehdä vaatteiden korjaamisesta niin helppoa kuin mahdollista.

Kohu on markkinapaikka, jonka kautta rikkinäinen vaate löytää korjaajan. Nettisivuiltamme jokainen voi helposti etsiä ompelijoita, verrata hintoja, lukea arvosteluja ja olla osana korjaamisesta innostunutta yhteisöä. Ompelijat puolestaan saavat mahdollisuuden markkinoida palveluitaan ja löytää uusia asiakkaita. Nettisivuillemme ovat tervetulleita listautumaan niin kokeneet alan ammattilaiset kuin uudet tekijät.

Jokainen korjattu vaate on pieni särö kertakäyttökulttuuriin. Siinä on kohun aihetta.”

Haluatko kuulla, kun tiimit pitchaavat ideansa livenä 4UNI Showcasessa Kattilahallissa perjantaina 23.11. klo 17:00? Vielä ehdit varata itsellesi ja seurueellesi ilmaiset liput jännittävään finaaliin! Lue lisää 4UNI Showcasesta ja varaa liput tästä.

Kuva: Veeti Haapsamo

Lue lisää 4UNI:sta: