Uusi ja yhteisöllisempi 4UNI projekti-koordinaattorin silmin

Helsinki Think Companyn lippulaivaohjelma 4UNI tulee kuudetta vuotta putkeen, tällä kertaa uudistuneena. Syksyn 2020 4UNIn projektikoordinaattori Katariina Tonttila kertoo omasta polustaan 4UNI -kilpailussa, ja avaa tämän vuoden ohjelmaa ja sen toteuttamista.

Miten 4UNI on uudistunut?

Me Helsinki Think Companylla pyrimme olemaan aina uudistusmielisiä, joten ajattelimme kokeilla myös 4UNIin tänä vuonna uusia lähestymistapoja! Tulevana syksynä 4UNI on entistä yhteisöllisempi ja hieman intensiivisempi. Ohjelma on tiivistetty viiteen viikkoon aloitusviikonlopusta finaaliin. Näiden viiden viikon aikana monitieteelliset tiimit kehittävät ratkaisun itse valitsemaansa ongelmaan ja vievät ideansa mahdollisimman pitkälle käytäntöön yrittäjyyden keinoin. Ohjelmaa on edellisiin vuosiin verrattuna kevennetty jonkin verran, joten vaikka tekeminen on tiivistä, riittää hyvin aikaa opiskelulle ja harrastuksille ohjelman aikanakin. Valtaosa työstä tehdään kaksi kertaa viikossa järjestettävissä työpajoissa, joissa alansa huippuasiantuntijat ja Helsinki Think Companyn tyypit auttavat osallistujien ratkaisujen edistämisessä.

Ohjelmaan mahtuu työskentelyn lisäksi illanviettoja ja hauskaa yhdessäoloa – tietysti koronarajoitteet muistaen. Odotan erityisesti pyhäinpäivän aikaan järjestettävää työstöviikonloppua! Sen aikana toki työskennellään ratkaisujen parissa, mutta ensisijaisesti vietetään aikaa yhdessä tiimimökki-hengessä, kaiken hauskan ja kehittävän ohjelman parissa. Uskon, että korona-kevään koettelemusten jälkeen moni tuntee tarvetta yhteisöllisyyden lisäämiselle. Vaikka 4UNIssa onkin kyseessä tiimien välinen kilpailu, osallistujat ja työryhmä ovat yhtenäinen porukka, joka oppii yhdessä ja ennen kaikkea auttaa toisiaan maailmaa muuttavien ideoiden kehittämisessä. Tänä vuonna kaikki tiimit tekevät ratkaisuja saman haasteen innoittamana. Sähköistyvä yhteiskunta – teema on laaja ja kaipaa rohkeita opiskelijoita eri aloilta, yhteiskuntatieteistä biologiaan, ja humanisteista tekniselle alalle, osoittamaan haastetta koskevat kiperimmät ongelmat ja kehittämään niihin ratkaisuja uusista näkökulmista!

Miten korona vaikuttaa ohjelmaan?

4UNI 2020 järjestetään sekä lähi- että etämuodossa. Työpajoihin voi osallistua siis joko paikan päällä tai videoyhteyden kautta. Muistutamme, että jos yhtään on sairastumisen oireita tai muuta epävarmuutta lähiosallistumisen suhteen, voi aina osallistua etänä. Työpajoissa pidämme myös huolen turvaväleistä ja hygieniasta. Korona-tilanteeseen saattaa tulla nopeitakin muutoksia, joten tilanteen vaatiessa varaudumme pitämään ohjelman myös kokonaan etänä, kuitenkaan laadusta tinkimättä! Finaali järjestetään tiedekulmalla 13.11. Rajoituksista johtuen kutsuvieraiden määrä on pidettävä pienenä, mutta finaali striimataan verkkoon, joten spektaakkelia tulee seuraamaan iso joukko!

Oma polkuni 4UNIssa

4UNI 2018 oli minulle merkityksellinen kokemus, sillä ohjelmasta saatu kokemus sai minut näkemään yrittäjyyden uusin silmin. Muistan miettineeni, tohdinko edes hakea mukaan, olihan opintoni vielä aika alussa, enkä kokenut minulla olevan lainkaan akateemista osaamista, jota hyödyntää. Huoleni kuitenkin osoittautui turhaksi, sillä ohjelma veti täysillä mukaansa. Oli hienoa nähdä, miten lyhyessä ajassa pystyi rakentamaan tyhjästä toimivaa liikeideaa. Ohjelman aikana huomasin myös, että minulla oli kertynyt paljon enemmän akateemista osaamista kuin olin ymmärtänytkään.

Tärkein oppi, mitä 4UNIsta sain, on, että jos et osaa jotain, niin ota selvää miten se tehdää, ja sitten tee se. Olen pyrkinyt hyödyntämään tätä mentaliteettia kaikessa tekemisessäni. Liian usein jää nimittäin miettimään, olenkohan tässä tarpeeksi hyvä, tai uskallanko kokeilla, mutta aina on ympärillä ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaa, jakamaan asiantuntemustaan ja kannustamaan tekemisessä, kunhan uskaltaa kysyä. Epäonnistumisia on turha pelätä, sillä juuri “turha työ” tai “hölmö idea” voi olla tärkeä osa sitä prosessia, joka synnyttää timanttisen lopputuloksen.

Tiimimme “Mätsi” voitti 4UNI-kisan, mikä toimi valtavana itsetunnon buustina ja kannustimena. Vaikka Mätsin jäsenten tiet veivät opintojen ja töiden perässä eri suuntiin, jäi ohjelmasta käteen paljon oppia yrittäjyydestä, ryhmätyöskentelystä ja luovasta tekemisestä. Lisäksi pääsin osaksi mahtavaa Helsinki Think Companyn yhteisöä!

Nähdään 4UNIssa!
- Katariina